Общинска избирателна комисия Столична


РЕШЕНИЕ
№ 849-МИ
Столична, 18.10.2019

ОТНОСНО: Постъпила жалба от Радослав Светославов Стоянов, Венета Калинова Лимбрева, Лилия Пейчева Драгоева, Симеон Пламенов Василев, Димитър Петров Богданов и Деница Иванова Любенова, жители на Столична община

 

В ОИК Столична община на 18.10.2019г. в 11.15 ч. по куриер е постъпила жалба от Радослав Светославов Стоянов, Венета Калинова Лимбрева, Лилия Пейчева Драгоева, Симеон Пламенов Василев, Димитър Петров Богданов и Деница Иванова Любенова, жители на Столична община, заведен с входящ № 632/18.10.2019г. във входящия дневник на ОИК Столична община и под № /18.10.2019г. във входящия регистър за жалби и сигнали на комисията.

В жалбата се съдържат оплаквания по отношение на водената от кандидата за кмет на Столична община Волен Сидеров агитация във връзка с бъдеща забрана за провеждане на Гей-паради на територията на Столична община, в случай на избиране на кандидата за кмет. Жалбоподателите твърдят, че са лица, които имат хомосексуална и/или бисексуална ориентация и са засегнати от отправяните от кандидата призиви за забрана на известния в обществото „гей парад“, провеждан на територията на град София. Жалбоподателите твърдят, че тези призиви са достигнали и възприети лично от тях, като същите са отправяни на интернет страницата на телевизия „Алфа“ – доставчик на медийни услуги, в социалната мрежа Фейсбук, на интернет страницата на вестник  Атака, както и на рекламно пано – билборд, намиращ се в гр. София, бул. Тодор Александров № 85.

След като се запозна с изложеното в жалба, ОИК – СО намира следното:

По отношение оплакванията на жалбоподателите за дискриминация от страна на кандидата Волен Сидеров, ОИК-СО намира, че компетентен орган, който следва да разгледа жалбата и да се произнесе по тези оплаквания, е Комисия за защита от дискриминацията.

По отношение призивите за бъдеща забрана на гей-парада, отправени в социалната мрежа Фейсбук, същата не представлява „медийна услуга“ по смисъла на т.15, от пар.1 от Допълнителните разпоредби на ИК.

По отношение отправените призиви на интернет страниците на вестник Алфа и телевизия Алфа, компетентен орган е Централна избирателна комисия, с оглед обстоятелството, че същите са отправени от доставчик на медийна услуга с национален обхват. Съгласно разпоредбата на чл. 186, ал.2 от Изборния кодекс агитационни материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса на територията на повече от един изборен район, се премахват от Областния управител по решение на ЦИК.

По отношение на отправените призиви, обективирани върху билборд на територията на Столична община – бул. Тодор Александров, ОИК-СО следва да изпрати жалбата по компетентност на  Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община.  ОИК счита, че изложеното в жалбата следва да бъде отнесено към приложимите разпоредби на Наредба за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община (НПОРИМДЕРДТСО). Видно от разпоредбата на чл. 79 от Наредбата, Директорът на Дирекция „Общински строителен контрол“ организира воденето на публичен регистър на разрешенията за поставяне на преместваеми обекти и на рекламни елементи и на удостоверенията за въвеждането им в експлоатация. Сигналът касае поставен билборд на бул. Тодор Александров №85. Доколкото билбордът представлява рекламен елемент по смисъла на Наредбата, то ОИК в Столична община следва да препрати преписката на Столична община, Дирекция „Общински строителен контрол“ за произнасяне по компетентност.

 

Предвид горното и на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 от ИК, чл. 186, ал.2 от ИК, т.15, от пар.1 от Допълнителните разпоредби на ИК, чл. 79 от НПОРИМДЕРДТСО,  и ЗЗДискр., Общинска избирателна комисия в Столична община, област София-град (ОИК)

РЕШИ:

ИЗПРАЩА по компетентност на Комисия за защита от дискриминация, Централна избирателна комисия и Направление Архитектура и градоустройство Жалба с вх.№ 632/18.10.2019 год., подадена от Радослав Светославов Стоянов, Венета Калинова Лимбрева, Лилия Пейчева Драгоева, Симеон Пламенов Василев, Димитър Петров Богданов и Деница Иванова Любенова, жители на Столична община.

Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК по реда на чл. 88 от ИК.

Председател: Полина Василева Витанова

Секретар: Жана Бориславова Иванова

* Публикувано на 18.10.2019 в 18:41 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930 

Решения

 • № 1249-МИ / 07.01.2022

  относно: предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник от листата на Коалиция от партии - „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение), назначен за заместник-министър и обявяване за избран на следващия в листата.

 • № 1248-МИ / 22.12.2021

  относно: Предоставяне на достъп до обществена информация

 • № 1247-МИ / 22.09.2021

  относно: предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ /СДС/, поради подаване на оставка

всички решения